Search
  • Michael Bukowski

Modern house design in Kensal Green - construction case study by Atelier 41 Architects


Atelier 41 Architects are delighted to announce that a few years of our hard work have paid off and we can finally present our development at 25 Bolton Gardens that has been just completed on site.


The property is located in a vibrant residential area within walking distance to Central London and Kensal Rise overground station.



This stunning newly built detached modern house features semi basement, double height , open plan living, dining, kitchen area, three spacious double bedrooms, en-suite bathrooms and ample of storage area.








It has been designed in a minimal style without overwhelming architectural detail to give its users feeling of comfort and asylum of simplicity.



It is built to a high standard with luxury finishes, bright internal colour scheme and large glazed openings to introduce maximum amount of daylight. This unusual semi-basement development utilizes a full potential of a small site, being set over two floors. It comprises a little front patio area with bicycle stands.





The biggest challenge was to construct the cast "in-situ" reinforced concrete retaining walls and the slab to three sides of the narrow site with limited access to the surrounding properties.



It was achieved by insertion of corrugated metal sheets, careful excavations and pouring concrete in sections and the construction crew had to strictly follow the construction method statement prepared by structural engineer in cooperation with party wall surveyors and health and safety regulations.



As soon as the concrete walls were up it was possible to build a standard masonry cavity wall on top, with drained Delta Cavity Wall System to the basement structure.

(Here you can read more about drained cavity wall system by Delta: https://www.deltamembranes.com/applications/cavity-drain-systems-type-c/)

It was possible to achieve gravity falls from surface, foul and delta drainage and the existing manholes were sufficiently deep therefore the use of sump pump was not required.


The above ground structure has been dressed with modern cladding.

A polyester powdered coated dark grey metal cladding was used to visually subdivide the elevations and to add a bit of modern twist in the traditional style neighbourhood.



In overall the construction time took over a year but all parties of the design team and most importantly the clients are delighted with the final results and the property is already on the property market. We believe this project can be a great source of inspiration for any client seeking ideas for a contemporary style house.


A 3D scan of the complete development has been prepared by YG Photographer and is available in the link below:

https://my.matterport.com/show/?m=T7CBYVLPhNq


Full range of our residential and commercial projects can be also found in our portfolio in the link below: https://www.atelier41architects.co.uk/portfolio Photos courtesy of: mmmaxconstruction and YG Photographer





© 2014 by Atelier 41 Architects. 

local-authority-building-control-labc-lo
yell-reviews-logo-cmyk.jpg
Atelier 41 Google Reviews-750x300.jpg